MAVİYEMİŞ (BLUEBERRY) ÇEŞİTLERİMİZ

maviyemiş çeşitleri

Safir Berry Tarım Ürünleri Tic. ve San A.Ş. olarak; Bursa/Nilüfer, Manisa/Salihli ve Antalya/Serik olmak üzere üç farklı iklim bölgesinde maviyemiz(blueberry) üretim plantasyonları oluşturduk. Her bölgeye uyumlu  farklı maviyemiş fidanları ile üretim organize ettik ve ülkemizde maviyemiş üretimini arttırmayı hedefledik. 

Yerli ve yabancı meyve ıslahçılarıyla işbirliği yaparak gelişen yeni çeşitleri keşfetmeyi, global, patentli ve yeni çeşitlerle “yeni tescil maviyemiş lisansların” tescil işlemlerini yapmayı, yatırımcı ve üreticilirle yeni gelişmiş maviyemiş fidanları üretip, sunmayı amaçladık.

Bu yazımızda ise sizlere maviyemiş (blueberry) çeşitlerimiz hakkında detaylı bilgi vermek istedik. 

Bluecorp: Bluecrop çeşidi kuzey çeşidi olup, tüm çeşitler arasında en fazla adaptasyonu olan, verimli ve hastalıklara karşı dayanıklı bir çeşittir. Bu çeşit, sofralık, kurutmalık ve donmuş gıdada kullanılmaktadır. Orta mevsim olgunlaşan bir çeşittir. 800 saat soğuklama ihtiyacı vardır.

Bluegold: Bluegold orta mevsim olgunlaşan bir çeşit olup soğuğa karşı dayanıklıdır. Meyve kalitesi çok iyi, homojen ve verimli bir çeşittir. Meyveleri oldukça sert ve sağlamdır. Hem el ile hem de makineli hasada uygun bir çeşittir. Hastalık ve zararlı etkenlere karşı dayanıklı bir çeşittir. Soğuklama ihtiyacı 800-1.000 saattir.

Bluejay: Kuzey çeşididir ve orta mevsim olgunlaşır. Kış soğuklarına oldukça dayanıklı bir çeşittir. Verimlidir, hızlı ve güçlü gelişir. Meyve dökümü ve çatlamaya karşı oldukça dayanıklıdır. Temmuz ayında olgunlaşır. Meyveleri orta irilikte olur. 1.000 saat soğuklama ihtiyacı vardır. Sanayi için de çok uygun bir çeşittir.

Chandler: Soğuğa dayanıklı bir çeşittir. (-26 dereceye kadar.) İri, sulu ve tatlı meyveleri vardır. Meyveleri kiraz büyüklüğüne kadar ulaşabilir. Orta geç dönem, Ağustos ayı gibi olgunlaşır. Hasat dönemi 6 haftadan daha uzundur. Hastalık ve zararlı etkenlere karşı dayanıklıdır. 1.000 saat soğuklama ihtiyacı vardır ve hobi bahçeleri için çok uygundur.

Darrow: Ağustos ayında olgunlaşan geççi bir çeşittir. Meyveler iri açık mavi renkli, sert ve gevrektir. Lezzeti mükemmeldir. Tatlı ama çok hafif mayhoştur. Meyvelerin raf ömrü uzundur. Çok iri meyve yapar. Oldukça dayanıklı meyvelere sahiptir. Geç mevsim olgunlaşır. Oldukça dik ve güçlü gelişen bir çeşittir.

Duke: Verimli bir çeşittir. Açık mavi büyük meyveleri ve keskin tatlı bir lezzeti vardır. Çiçeklenmesi geç ve ilkbahar donlarına dayanıklıdır. Erkenci bir çeşittir. Mayıs sonu olgunlaşır. Duke çeşidi, çiçeklenmesi geç, olgunlaşması erken olan bir kuzey çeşididir. Tel destek sistemi gerekebilir. 800 saat soğuklama ihtiyacı vardır.

Elliott: Kuzey çeşididir. Ağustos-Eylül aylarında olgunlaşan geççi ve ilkbahar erken donlarına yakalanmayan bir çeşittir. Orta irilikte ve lezzetli meyveleri vardır. %50 homojen meyvelerden oluşur. Meyve rengi açık mavidir. lezzetli meyveler için iyice olgunlaştıktan sonra hasat edilmelidir. 1.000 saat soğuklama ihtiyacı vardır.

Jubilee: Haziran ayında olgunlaşan bir çeşittir. Güney çeşididir. Yüksek sıcaklık, ağır toprak koşulları, ani kış soğukları ve olumsuz koşullarda büyümesi iyidir. 500 saat soğuklama ihtiyacı vardır. Orta zamanda olgunlaşır. Meyveler açık mavi renktedir. Lezzetli ve orta irilikte meyveleri vardır. Mükemmel bir rengi ve raf ömrü vardır.

Legacy: Meyveleri orta-iri ebattadır. Çok lezzetli ve şekerli meyve aroması vardır, dekoratiftir. Geççi bir kuzey çeşididir. Diğer çeşitler ile birlikte dikildiğinde uzun bir maviyemiş sezonu ve meyve hasadı sağlar. Taze tüketimde kullanılır. Soğuk zincirde uzun bir raf ömrüne sahiptir. 800-1.000 saat arası soğuklama ihtiyacı vardır.

O’neal: Mayıs ayında olgunlaşan bir çeşittir. O’neal güney çeşitleri içerisinde en iyi lezzete sahip çeşittir. Soğuklama ihtiyacı 400 saattir. Koyu mavi iri meyveleri vardır. Hastalık ve zararlı etkenlere karşı dayanıklı bir çeşittir. Misty çeşidi ile dikilirse daha iyi verim verir. Güney sıcak bölgelerde Nisan sonu Mayıs ayında meyveler olgunlaşır

Patriot: Erkenci bir çeşittir. Meyve lezzeti çok iyidir. Ağır topraklara toleransı iyidir. Kök çürüklüğüne karşı dayanıklıdır. Mayıs ayında çiçek açar Haziran-Temmuz ayında olgunlaşır. Soğuklara karşı dayanıklı ve oldukça verimlidir. Bitkiden 4-9 kg. arası meyve alınabilir. Meyveleri iri ve çok lezzetlidir. Soğuklama ihtiyacı 1.000 saattir.

Misty: Erkenci güney çeşididir. Erken çiçeklenme gösteren bu çeşit O’neal çeşidi ile birlikte dikilirse verim ve kalite artar. Orta-iri meyveleri vardır. Mayıs ayında olgunlaşır 300 saat soğuklanma ihtiyacı vardır. Her sene tutarlı meyve verimi, yüksek verim ve hızlı büyüme gösterir. En az 2 farklı çeşit ile dikildiği takdirde verim ve kalite artar.

Brigitta: Eski ve çok yaygın yetiştiriciliği yapılan bir çeşittir. Oldukça verimli olan bu çeşit Avusturalyada geliştirilmiştir. Kendine verimli bir çeşit olsa da diğer çeşitler ile dikildiğinde hem meyve hem de meyve iriliği artar. Düşük sıcaklıklara dayanıklı bir çeşittir. Açık mavi renkli iri meyveleri olan bu çeşit Temmuz-Ağustos ayında hasat edilir.